Palacio Fronteira

Дворецът Фронтейра

На 10ина минути с такси от Лисабон се намира Бенфика. Там е дворецът на една от най-влиятелните фамилии в историята на Португалия – маркизите Фронтейра. Последният маркиз живее в този имот със семейството си. Португалия отдавна е република, но титлата остава. Името означава граница и е дадено от краля за изключителни заслуги на първия маркиз за извоюване и опазване независимостта на страната.

Първоначално е построен като лятна вила в италиански стил, но след като голямото земетресение от 1755 събаря лисабонския им дворец, семейството се премества в Бенфика и разширява сградата, добавяйки още едно крило.

Вътрешността, където снимането не е позволено, е много интересна. Маркизите Фронтейра са били войни, навигатори и вицекрале и в двореца има много свидетелства за това.

Традиционните за Португалия пана от керамични плочки тук разказват историята на битките, водени от първия маркиз. Предметите от Индия и далечния изток свидетелстват за пътуванията на неговите наследници.

В семейството има и една значителна женска фигура – един от двамата оцелели наследници на фамилия Тáвора – Леонор. Тя прекарва 25 години от живота си в манастир, като затворник на лек режим, след като семейството й (с изключение на майка й и брат й) е екзекутирано за измяна от Маркиз Помбал. Когато биват реабилитирани, тя е на 27 години, със завидни знания по философия и активна кореспонденция с Волтер. След напускане на манастира заминава за Франция и след това за Виена, където се омъжва за австрийски дипломат и остава в историята като една от големите поетеси на Португалия през 18ти век.

Една от нейните дъщери – Leonor Benedita Maria de Oyenhausen de Almeida се омъжва за шестия маркиз Фронтейра и така двете фамилии се обединяват.

Градината е много красива (именно затова ми се искаше да я видим през лятото), във френски стил. Имаше останали няколко упорити рози, но като цяло пейзажът беше зимен (като за португалския стандарт). В градината е видите и една от най-големите магнолии в Европа.

Ако имате възможност да посетите двореца Фронтейра, направете го и няма да съжалявате. Билетът е 10 евро на човек и вклюва гид от фондацията Фронтейра.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.