За рецептите, продуктите и мерките

Рецептите

Напълно безразлична съм към кулинарните предавания и откровено не харесвам състезанията. Обичам да чета рецептите и основните ми източници са кулинарни сайтове, блогове и книги.

Преди години взех съзнателно решение да огранича до минимум:

  • Захарта във всичките и високо гликемични форми – бяла захар, кафява захар, кокосова захар, фруктозен сироп. Понякога ползвам малки количества кленов сироп, сироп от кокосов цвят и мед.
  • Глутена – ще има много малко такива рецепти, основно от „предишния“ ми живот.
  • Млечните – правя голямо изключение за маслото и по-малки за козето сирене и зрелите сирена.

Не съм вегетарианка и тук ще има рецепти с месо.

Когато решавам да опитам някоя идея, тя обикновено отговаря на няколко основни принципа:

1. Вкусна и засищаща храна може да се сготви без да “живеем” в кухнята. Избирам рецепти, които не отнемат много време.

2. Вкусната храна не е задължително да има дълъг списък с продукти (за мен всичко над 5 – 6 основни съставки е дълго).

3. Заменям захар, глутенови зърнени, избягвам мляко и мая.

4. Подбирам рецепти, които в крайния си вариант да бъдат с относително нисък гликемичен индекс.

Всяка рецепта е пробвана поне два пъти, за да съм сигурна, че не е било просто късмет и добро стечение на обстоятелствата.

С много малко изключения ще добавям информация за калориите. Използвам калкулатора на  https://www.verywellfit.com/. Когато някой продукт липсва (както, много изненадващо за мен, бадемово мляко), го заменям с възможно най-близката като калорийна стойност опция.

Продуктите

Предпочитам да ползвам пресни непреработени продукти. Например, с добро планиране избягвам консервите с варен нахут и в сезона на доматите никога не ползвам консервирани. 

Захарта е трайно заменена със стевия и еритритол. Знам, че това е скъп вариант, затова спокойно можете да ползвате захар. Съотношението е 1 : 1, тъй като моя еритритол е бленд със стевия и не е по-малко сладък (както би бил чистият).

Брашната са безглутенови. Най-често ползвам фино смлени овесени ядки (сертифицирани без глутен), заради по-ниския гликемичен индекс.

Зехтинът е винаги студено пресован.

Вместо обикновено мляко ползвам бадемово и кокосово, в краен случай краве мляко без лактоза. Понякога си правя бадемовото мляко в къщи.

Месото ми е основно от един източник (няма да го назова, но, ако някой се интересува, моля да ми пише).

Последното попълнение в “арсенала” ми са етеричните масла. Относително от скоро започнах да ги ползвам и съм опиянена от възможностите.

Всеки от тези продукти може да бъде замен с нещо, което вие предпочитате, но ще трябва да е на принципа проба/грешка/успех, който ползвам и аз.

Мерките

Предпочитам да работя с обем, не с тегло. Затова в рецептите ще има чаши, супени и чаени лъжици. Тук прилагам таблица със съответните обеми и връзка към сайт за приравняване към тегло за основни продукти.

1/4 чаена лъжичка1.25 ml
1/2 чаена лъжичка2.5 ml
1 чаена 5 ml
1 супена лъжица15 ml
1/4 чаша60 ml
1/3 чаша75 ml
1/2  чаша120 ml
2/3 чаша150 ml
3/4 чаша175 ml
1 чаша240 ml

Ако нямате комплект мерителни чаши и лъжици (като тези на снимката например), една обикновена разграфена чаша с обем около 500 мл и стандартни супена и чаена лъжици биха били напълно достатъчни.