„Ризото“ с елда и земна ябълка

Поредната приятна изненада – земна ябълка. Виждала съм я, разбира се, на зеленчуковите щандове. Признавам си, че я мислех за джинджифил, преди да видя етикета. Но никога не съм се изкушавала да пробвам.

Една рецепта за крем супа от Food.Feels.Home насочи вниманието ми към нея и със сигурност не съжалявам. Дори на следващия ден, след като сготвих това ястие, купих още и я изпекох на фурна с малко зехтин като гарнитура.

Това ризото може да бъде направено и с ориз или киноа, ако имате резерви към елдата, която сама по себе си е прекрасен продукт.

Портокаловият сок може да ви се види странна добавка, но ви съветвам да пробвате, защото добавя неочаквано приятна сладка нотка към ястието.

Понеже идеята беше да е веган, сложих от веган пармезана, който приготвих наскоро. Крайният резултат е едно прекрасно ястие, комбиниращо различни, но много хармонични вкусове.

Продукти (за 2 порции)

2/3 ч елда (100 г)

1 и 1/2 чаша бульон (за mirepoix вижте тук, за по-богатия зеленчуков бульон вижте тук)

1/2 чаша бяло вино

2 с.л. зехтин, разделени

1 средна или 2 малки глави лук (100 – 120 г)

1 стрък селъри (70 – 80 г)

сол и черен пипер на вкус

200 г земна ябълка

1/4 ч.л. италианска смес сухи подправки (рецептата е тук)

настърганата кора на 1/2 портокал* + 2 с.л. сок

2 с.л. веган пармезан (рецептата е тук)

Приготвяне

Измийте и подсушете елдата. Запечете я без мазнина на тиган за около 3 минути. Целта на тази процедура е да се притъпи специфичния вкус и аромат.

След това я прехвърлете в тенджерка, добавете бульона и варете около 10 минути до готовност – опитайте преди да свалите от котлона. Отцедете от течността, ако има останала такава, което е малко вероятно.

Почистете и нарежете на ситно лука и селъри.

Загрейте 1 с.л. зехтин в дълбок тиган на средна степен на котлона и задушете лука – около 3 минути. Добавете селъри и гответе около 5 минути. Подправете със сол и черен пипер и добавете сварената елда и виното. Оставете да се готви още 3 – 5 минути, за да се изпари част от виното, след което отстранете от котлона. Дръжте под капак.

Загрейте фурната на 180 градуса и пригответе малка тавичка.

Почистете земната ябълка без да я белите (най-добре с четка). Срежете на две по дължина. След това нарежете на парчета с дебелина около 1.5 -2 см.

Намажете тавичката със зехтин (най-удобно е със спрей). Добавете земната ябълка, поръсете с подправки и още малко зехтин (общо около 1 с.л). Покрийте с фолио и печете 30 мин. Отстранете фолиото и печете още 15-20 минути, докато земната ябълка омекне и може да се набоде с вилица.

Пригответе 2 чинии и разделете елдата. Върху нея сложете печената земна ябълка. Изцедете по малко портокалов сок и гарнирайте с настърганата кора и веган пармезан.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.