Броколи и алабаш с чесън и салвия

Не помня дали преди съм опитвала алабаш. От известно време го гледам по пазарите и в магазините и реших да взема един за проба. Бях видяла рецепта за стекове и мислех да пробвам нещо такова, обаче дните си минаваха, а вдъхнoвение нямаше.

И така до деня, в който реших да направя сьомга в Air Fryer и трябваше да й приготвя подходяща гарнитура. Имах броколи… и алабаш и реших да пробвам да ги събера заедно. Първо ги сготвих на пара, поотделно, понеже не бях сигурна дали ще им трябва едно и също време. След това ги сотирах на тиган с масло, чесън и салвия. Ароматът беше невероятен.

Алабашът принадлежи към семейството на зелето и е първи братовчед на броколите и карфиола. Това означава, че е много полезен и е добре да гоимав менюто ни. Може да се яде суров, макар че лично на мен не ми хареса много. Приготвен на пара не мирише прекалено силно и на вкус леко напомня карфиол.

Ястието можете да сервирате като гарнитура или като предястие, понеже вкусът е достатъчно богат. Съчетава се прекрасно с риба, но ще подхожда и на пиле и месо.

Продукти (за 4 порции гарнитура)

1 глава алабаш (около 12 см в диаметър)

2 глави броколи (само цветчетата)

2 с.л. масло

3 – 4 скилидки чесън

2 – 3 листа прясна салвия

сол и черен пипер на вкус

Приготвяне

Обелете алабаша и го нарежете на кубчета със страна около сантиметър – сантиметър и половина. Аз не използвах най-долната част (откъм корена), понеже тя е по-твърда и не толкова вкусна. Ще се ориентирате по текстурата при рязане. Сгответе на пара за 15 минути. Пробвайте с вилица преди да свалите от котлона. Трябва да можете да набодете зеленчука без проблеми.

След това сгответе броколите на пара, за около 8 – 10 минути. Трябва да останат ярко зелени и да не са прекалено меки.

Загрейте маслото на средна степен на котлона и добавете скилидките чесън, натиснати с плоската страна а ножа, така че да се разпукат. Добавете салвията и сотирайте около 2 минути.

Добавете сготвените на пара зеленчуци и подправете със сол и черен пипер. Сотирайте около 3 – 4 минути, за да поемат ароматите и сервирайте топли.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.