Toucinho Rançoso (Гранясал бекон) или защо не бива да съдим за един десерт по името му

Сигурна съм, че сте попадали на странни, озадачаващи, дори комично имена на десерти. Като английските „глупак“ (fool) и „дреболия“ (triffle) или турския „разкаяние/съжаление“ (pişmaniye). Но първенството за мен държи този португалски кекс със звучното име Гранясал бекон.

В него няма нито бекон, нито нещо гранясало. Това е един от десертите, създадени в манастири. Те били толкова многобройни и толкова сладки, че някои манастири започнали да налагат наказания за чревоугодничество (един от 7-те смъртни гряха) на монахините, които имали склонност да прекаляват (тук ще вметна, че има и десерт с името barriga da freira – коремът на монахинята). Според легендата, една монахиня точно се гощавала с този кекс, когато абатът я изненадал. Когато я попитал какво яде, тя отговорила – гранясал бекон. И така сладкишът получил това невероятно име. Аз го опитах през декември миналата година и веднага реших, че ще го направя, след като се прибера.

Какво е Toucinho Rançoso в същност? Сочен кекс с бадеми и сладко от тиква. Обикновено се използва сортът Cucurbita ficifolia, на който аз не съм попадала в България. Тя е почти бяла отвътре, влакнеста и не много сладка. Сладкото се прави като тиквата се начупва (съвсем сериозно) след хвърляне на земята, почиства се от семките и се вари с кората. След това се остъргва, отцежда и отново се вари със захар.

За моята версия използвах бяла тиква (която е оранжева отвътре :)), бавно печена на 150 градуса и пасирана. Останалото е почти точно по една от рецептите, които открих в интернет.

Резултатът е не само вкусен, но и диетичен. Проготвен с еритритол (или ксилитол) този десерт се вписва в категорията кето и има само 157 калории на парче.

Продукти (за 10 порции)

6 жълтъка на стайна температура

200 – 250 г бленд еритритол и стевия*, най-добре смлян на пудра

250 г бадемово брашно (или смляни в домашни условия бланширани бадеми)

150 г печена и пасирана тиква

1 капка етерично масло от канела или 1/2 ч.л. мляна

3 белтъка + 1 с.л. бленд еритритол и стевия на пудра

бленд еритритол и стевия на пудра за ръсене

Приготвяне

Загрейте фурната до 180 градуса и пригответе тава или силиконова форма с диаметър около 19 – 20 см, намазана с мазнина по избор. Аз реших да пробвам една силиконова форма със сърца, за която се страхувах, че става само за желе и панакота. За щастие тя ме опроверга, както ще видите от снимките.

Разбийте жълтъците с еритритола до пухкава бледо жълта смес. С 200 грама ще имате един приятен, но не много сладък кекс. 250 грама са само за hard core любители на сладкото. Добавете бадемовото брашно и разбъркайте с лъжица, докато се поеме напълно. Добавете тиквеното пюре и канелата и разбъркайте отново, докато се разпредели. Тестото ще бъде гъсто.

Разбийте белтъците с еритритола на пудра на сняг. Добавете към тестото и разбъркайте внимателно, за да смесите, без да загубите обема.

Прехвърлете във формата и печете около 40 минути. Изчакайте да изстине напълно, преди да обърнете и поръсите с еритритол на пудра. Вътрешността на сладкиша ще бъде влажна и мека.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.