Ягодово-лимонов чийзкейк (почти) без печене

В последния ден на май ви предлагам този лесен и свеж чийзкейк с най-майския плод – ягода. Понеже избягвам глутена и зърнените, направих трохи от бадемово брашно, масло и филирани бадеми, които имат нужда от престой във фурната. Но основата може да бъде и от натрошени бисквити по избор, смесени с малко масло за спойка.

Тялото на десерта е от извара и бита сметана, овкусени с мед и лимонова кора. Топингът – от ягоди, разбира се. Приготвянето не иска много време и усилия, но е добре да се охлади поне за час преди сервиране. Може да гарнирате с мента или босилек, които още по-добре ще подчертаят ягодовия вкус.

Продукти (за 7 бурканчета)

За бадемовите трохи:

75 г бадемово брашно

50 г масло

80 г кето карамел* (може да замените с кафява захар)

30 г филирани бадеми

За крема:

500 г извара (моята беше от козе мляко)

200 мл сметана (студена – дръжте до последно в хладилника)

60 – 80 мл мед (може да замените с кленов сироп)

Настъргана кора от 1 лимон (най-добтре от биологично земеделие, за да не е пръскан)

около 400 г ягоди, нарязани

Приготвяне

Загрейте фурната до 180 градуса. В блендер смесете брашното, маслото и кето карамела и обработете до получаване на тесто. Махнете ножа, добавете филираните бадеми и омесете (може с пръсти), докато се разпределят. Прехвърлете върху хартия за печене и притиснете с пръсти до кора с дебелина около 3 – 4 см. Формата е без значение.

Печете 10 – 15 минути, докато придобие златисто кафяв цвят. Извадете от фурната и оставете да изстине. Имайте предвид, че, докато е топла, кората е много мека. След изстиване натрошете и разпределете между 7 буркачета или чаши.

За да приготвите крема, в блендер смесете изварата и меда (оставете около 1/2 с.л. за ягодите). Добавете лимоновата кора (оставете 1 ч.л. за ягодите) и разбъркайте с лъжица, докато се разпредели. Извадете сметаната от хладилника и разбийте докато стане пухкава. След това добавете към изварата и разбъркайте внимателно. С пош или лъжица разпределете между бурканчетата и приберете в хладилника.

Преди сервиране нарежете ягодите на парченца. Добавете меда и лимоновата кора и разбъркайте. Оставете за няколко минути, след което извадете бурканчетата от хладилника и добавет ягодите. Имайте предвид, че ягодите отделят течност, затова е добре да не ги добавяте предварително.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.