Сарми от елда, спанак и гъби, завити в листа от манголд

Постните лозови сармички са нещо много вкусно, но за съжаление често листата са жилави и не много приятни за дъвкане. В този сезон има няколко алтернативи, с които да постигнете същия (или много подобен) вкус, без да рискувате жилавост – лапад и манголд са моите. Миналата пролет направих сармички завити в лапад. Сега е ред на манголд. Точа му се от няколко седмици, но чак сега намерих достатъчно големи листа.

Това е рецепта за сарми и съответно изисква време и е „пипкава“. Приготвяте пълнежа, попарвате манголда, завивате сармите, варите – ясна ви е картинката. Но крайният резултат определено си заслужава.

Ако не обичате елда, може да я замените с ориз, просо, киноа или булгур. Може също да промените останалите продукти за пълнежа, ако имате по-любими. Ако сте от твърдо месоядните, може да добавите и кайма.

Изобщо – пробвайте и намерете своята комбинация, но не пропускайте прекрасните пролетни зеленолистни, които освен вкусни са и много полезни.

Като цяло рецептата е веган – „разваля“ я само киселото мляко, с което гарнирах. Ако и вие като мен не сте вегани – не го пропускайте. Моето беше домашно, направено с козе мляко от ферма Каряна.

Продукти (за 3 порции)

8 – 10 хубави големи листа от манголд, по възможност цели, без наранявания

За пълнежа:

80 г елда

1 с.л. зехтин

60 г червен лук, ситно нарязан

50 г левруда, ситно нарязана

100 г гъби кладница, нарязани на кубчета (може да замените с други гъби)

100 г спанак (моят беше дребен и не го нарязах)

1/2 връзка магданоз, накълцана. Може да доавите и други пресни подправки по избор.

1 ч.л. червен пипер

сол и черен пипер

300 – 400 мл вода

За гарниране – малдонска сол с пушен червен пипер и домашно козе кисело мляко

Приготвяне на пълнежа

Измийте и подсушете елдата. Запечете я на тиган без мазнина за 2 – 3 минути. Така намалява силния й аромат, който някои хора не харесват. Оставете на страна.

Подгответе манголда, като отрежете дръжките и изтъните основната жила по гърба на листата, за да мжете по-лесно да завиете сармите. Не изхвърляйте дръжките, а ги нарежете ситно и ги добавете към пълнежа.

Загрейте зехтина на средна степен в дълбок тиган с тежко дъно. Задушете лука за около 3 минути. Добавете гъбите и дръжките от манголд и гответе още 2 – 3 минути.

Добавете левудата, спанака и накълцаните подправки, сол, червен и черен пипер и разбъркайте добре. Добавете елдата и около 300 мл вода и гответе докато елдата се свари, под капак.

Наблюдавайте и разбърквайте от време на време. Добавете още вода, ако е необходимо.

Когато пълнежът е готов, свалете от котлона, опитайте на сол и оставете да изстине достатъчно, за да можете да завиете сармите.

Приготвяне на сармите

Докато пълнежът се готви, попарете листата от манголд с гореща вода и пригответе за завиване.

Разгънете едно листо. Сложете пълнеж и завийте.

Наредете плътно една до друга в малка тенджера (имаме само 8 – 10 сарми) и притиснете с чиния. Добавете вода, колкото да покрие и гответе 15 – 20 минути на слаб огън. Не бива да ври бурно, за да не се разкъсат. Имайте предвид, че листата от лапад са значително по-крехки от лозовите. Сервирайте сармите топли, гарнирани с кисело мляко. Аз добавих и кристали сол с пушен червен пипер.

Калории за сармите

1 коментар за “Сарми от елда, спанак и гъби, завити в листа от манголд

  1. Pingback: Папуда с манголд | Щипка смях и лъжица любов

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.