Живот с Ковид – Моето лично преживяване

Темата е безкрайно болезнена и експлоатирана. Ако се чудите защо съм решила да се изкажа по нея – защото моят случай е специфичен и може да помогне на някого да се справи по-добре. Това, разбира се, не е официален медицински съвет, но шансовете са, че няма да получите адекватен такъв, понеже масово лекарите са объркани и не разбират какво и защо се случва.

Ще започна с факта, че аз много, много рядко боледувам. Имам Хашимото, с което някак съжителстваме вече 10 години, но извън това през последните 20 години съм боледувала три пъти – един път от някякъв грип, който ме държа 3 дни в леглото по Коледа през 2003, през 2007 от варицела и през януари 2020, нещо, което лекарите в Токуда не можаха да определят, но което се състоеше в тежест в гърлото и лека отпадналост и продължи 3 дни, като кръвния ми тест беше в норма с изключение на CRP. Никога не съм си слагала противогрипна ваксина и винаги съм разчитала на добра храна, добре подбрани добавки и балансиран живот. Имала съм моментни неразположения, разбира се, но за не повече от ½ – 1 ден и те съответно не се броят.

Именно заради личната ми медицинска история не бързах да се присъединя към армията на ваксинираните. Още повече че, каквото и да се говори, тези ваксини са експериментални. Мнението ми няма нищо общо с леко (и не съвсем леко) налудничавите конспиративни теории за микро чипове и масово изтребление. Аз съм разумен човек и не виждам защо на някого ще му е нужно да подлага на геноцид населението в организираните държави (понеже статистиката показва, че точно там % ваксинирани е висок), които имат добре работещи икономики и създават блага, за сметка на ниско организираните и слабопродуктивни общества, където ваксинациите са несъществен процент. По отношение на чипирането – какво да ви кажа? Вероятно е с напредъка на нано технологиите в последните години да е възможно да се създаде чип, който да мине през иглата, с която слагат ваксина. Но това е МНОГО скъпа технология и аз не виждам никаква финансова изгода за лицата, които и да са те, които биха финансирали тази екстравагантност. За какво им е да знаят с точност до 1 метър къде се намирам? Пък и да им е нужно, за какво им е да влизат в такива разходи, като с всяко пускане на компютъра IP адреса ме локира с достатъчна точност. Същото важи и за телефона, при всяко браузване и търсене на адрес. Така че, не, не вярвам, че след като се ваксинирам някой ще ме следи или че ваксината има за цел да ме убие.

Да, обаче обстоятелствата ме принудиха да реша да се ваксинирам, защото през декември се налага да пътувам в чужбина по работа. От личен характер, но все пак работа. И така, на 7 октомври т.г. с Жорже отидохме във ВМА и сложихме първа доза Pfizer. Докато вървяхме към залата нещо ме дърпаше отвътре, но, бях решила и нямаше отказване.

Урок №1 – слушайте вътрешния си глас.

На шестия ден от ваксината се появиха мускулни болки и кашлица. Висока температура (както аз я разбирам) не съм имала. Най-високото показание беше 37.5 и аз смятам, че при тези стойности организмът трябва да се справя сам. На четвъртия ден след началото се чувствах съвсем добре и реших, че наистина е било страничен ефект. На следващия ден обаче не можах да се вдигна от леглото и беше ясно, че е време да отида на лекар. В Токуда ми направиха антигенен тест и ме обявиха за позитивна. В Ковид зоната сестрата, която ми взе кръв за изследване каза, че поне 30% от хората, които минават от там са след първа доза ваксина. Много е трудно да се спекулира за първопричината. Дали вече съм го била прихванала от някъде и просто още не се е бил проявил, когато съм се ваксинирала или пък имам съмнителната чест да съм част от официалната статистика, според която едва 0.0001% от хората развиват симптоми след ваксинация – няма как да се знае. Но има какво да се направи предварително.

Урок №2 – направете си бърз антигенен тест или PCR преди да се ваксинирате. Първият показва, че имате наличие на протеини от повърхността на вируса. Вторият показва, че имате генетичен материал от вируса. И в двата случая, при положителен резултат, по-добре изчакайте, защото ваксинирането може да усложни ситуацията.

Моят случай не е тежък. Рентгеновата ми снимка е чиста и ме мъчи единствено суха спастична кашлица и леко главоболие. Болките в мускулите не се върнаха след първите 3 дни. Най-големият проблем беше отпадналостта и постоянното желание да си полегна, което е много нетипично за мен. За кашлицата ми изписаха сироп, който много помогна. Няма да пиша за лекарствата, защото е добре те да са съобразени с конкретното състояние на конкретния човек. Но ще кажа две думи за добавките. През цялото време взимам LongLive Vitality на Дотера, липозомен витамин С (1000 мг на ден) и аспирин протект вечер след хранене. С изключение на два дни в края на първата седмица от заболяването, съм в състояние да върша голяма част от работата си, без да се преуморявам. Обонянието и вкуса ме напуснаха за много кратко – около един ден, като преди това от носа ми тече бистър секрет придружен със сълзи и зверско кихане в продължение на един следобед. Апетит нямам, което е нормално, и затова ям каквото ми се прииска.

Урок №3 – най-важната информация, която получих в болницата – втората  доза на ваксината се отлага за неопределено време. Според доктора няма единно мнение по въпроса (то за какво ли има?), но статистиката показвала, че хора, които са изкарали заболяването между първа и втора доза и имат висок брой антитела рискуват много по-сериозно заболяване, ако направят и втората доза. Ще цитирам „в такива случай се развихря ужасна цитокинова буря“. Така че аз ще изчакам пълно възстановяване, ще си проверя антителата и едва тогава ще мисля за втора доза.

И един съвет – ако имате симптоми, регистрирайте се в болнично заведение и изкарайте карантината. Така поне накрая ще придобиете „статут“, който ще ви позволи да живеете нормално, поне за известно време. Да, карантината е гадна. Няма две мнения по въпроса. Но се преживява. На мен ми остават 5 дни от 14 дневния период от манифестиране на симптомите и 9 дни до края на официалната карантина, която започва от датата на диагностициране.

Без грим и филтър, моето ковид селфи

Бъдете здрави, грижете се за себе си и вярвайте, че всичко ще се оправи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.