Етеричните масла и готвенето

Зравейте, приятели. Днес няма да публикувам рецепта. Вместо това бих искала да кажа няколко думи за етеричните масла, годни за консумация и тяхната употреба в готварството.

На първо място трябва да подчертая дебело израза „годни за консумация“.  За съжаление далеч не всичко, което ще намерите на пазара, попада в тази категория. Преди да се вложи такъв продукт в храна, трябва да се провери дали има изрично упоменато на етикета, че е подходящ за това. Най-добре е да се провери и производителя, отзивите и независимите класации, за да сме сигурни в постоянството на състава и качеството.

Аз съм избрала да се доверя на doTERRA, именно заради постоянството на състава и качеството, но също така защото някои от маслата (например роза, лавандула, маточина, чубрица, бял равнец) ползват български суровини и по този начин компанията подпомага местни български производители.

Маслата навлязоха в живота ми преди около година и половина. Започнах предпазливо, с хранителни добавки и рецепти за поддържане на косата и кожата. От самото начало знаех, че може да се добавят към напитки и храни, но ми отне няколко месеца, преди да опитам да ги вложа в рецепти. Има някои правила за това кое как се ползва, но в тази публикация няма да влизам в подробности.

Както може би сте забелязали, аз използвам етерични масла в много от рецептите (за да бъдем точни – 28% от публикуваните към днешна дата, с тенденция за увеличение през последните месеци). Причините са много, тук ще изброя най-важните:

1. Невероянто наситен вкус – само една капка мащерка или риган добавени към супа или яхния в края на процеса на готвене добавят неустоим аромат и вкус.

2. Доказан произход, качество и чистота. Това не е за пренебрегване. Например, вместо настъргана цитрусова кора, аз слагам етерично масло, защото, освен ако не са с био произход, цитрусите се обработват с химикали, които се натрупват в кората.

3. Удобство – шишенцата заемат малко място и са налични целогодишно.

4. Цена – това може да ви изненада, но наистина е изгодно да се ползват масла. Един милилитър масло е приблизително равен на 18 – 20 капки. В едно шишенце от 15 мл имаме 270 – 300 капки. В дадена рецепта обикновено се влагат 2 – 3 капки (понякога дори само една). За пример ще ви дам приблизителната стойност на една капка от някои масла, в стотинки:

И така нататък…

Не е лесно да се приравни, но можем да го направим за лимонената трева – един стрък обикновено излиза между 1.5 и 3 лева. Сравнете това с цената 2 или 3 капки. Да не говорим за вкуса, който с етерично масло е много по-ярък и наситен (в неделя – 22.11.2020 – ще публикувам рецепта с масло от лимонена трева).

Освен това етеричните масла имат терапевтични качества и вътрешния прием има благоприятен ефект върху организма.

Етеричните масла могат да обогатят и разнообразят както едно сложно ястие, така и просто чаша вода (с лимон или друг цитрус), чай (с джинджифил) или топло какао (с канела, кардамон или друго „топло“ масло по избор).

Надявам се този пост да ви даде нови идеи и да ви окуражи да опитате нещо различно.

Ако някой има интерес да научи повече, моля пишете ми, с радост ще споделя, както опит и правила за ползване, така и мостри.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.