Тарт с лимонов крем, кайсии и кардамон

Обожавам пролетта и началото на лятото. Сякаш всяка седмица излиза нов нов плод – ягоди, малини, череши, кайсии… Вече чакам първите дребни ябълки, нектарините и прасковите.

Всички са чудесни сурови, но стават и за сладкиши, разбира се.  Искаше ми се да направя нещо, което да е леко и свежо на вкус и така се получи този тарт (или пай, ако предпочитате).

Основата е безглутенова, с бадемово и сусамово брашно. Това е едно от най-експресните теста, които съм приготвяла. Става буквално за минути и може да се приготви няколко дни по-рано. Може да е неутрално, или подсладено, зависи какво смятате да правите с него. Идеално е и за киш.

Правила съм подобен сладкиш, не с крем, а само с разбити яйца и плодове (както правя киш или зеленчуков тарт). По-проста и бърза рецепта, но пълнежът, дори при ароматизиране с ванилия или друга есенция, откровено мирише на омлет, което, поне за мен, не е търсен ефект в един сладкиш. Затова вече го правя с крем.

Лимоновият крем е класически яйчен, с мляко и сметана без лактоза, което разбира се не е задължително. Ароматът идва от етерично масло от лимон, но, разбира се, може да сложите и настъргана кора.

Кайсиите са леко овкусени с пудра еритритол и кардамон.

Технологията е много проста – дори да сте съвсем начинаещ, ще се справите.

Резултатът е изключително освежаващ и лек десерт, комбиниращ ярки, но напълно съвместими аромати.

Продукти (за 12 порции)

За основата:

½ чаша* сусамово брашно

1 и ½ чаша бадемово брашно

2 – 3 с.л. студено масло, на кубчета (около 30 – 40 г)

1 яйце

Щипка сол

Стевия, еквивалент на 1 и ½ с.л. захар

За лимоновия крем:

4 жълтъка

200 мл сметана 30%

700 мл мляко

100 г еритритол

3 с.л. нишесте от тапиока

4 капки етерично масло** от лимон

Кайсии – броят зависи от големината им, в моя случай бяха 6 плюс още за декорация

2 с.л.еритритол на пудра, овкусен с 1 капка етерично масло от кардамон

* за размерите на мерителните чаши и лъжици, вижте тук

** ползвайте само етерични масла, на опаковките на които е изрично упоменато, че са годни за консумация (препоръчвам маслата на Дотера)

Приготвяне

Тестото за основата може да се приготви предварително и да се съхранява увито във фолио, в хладилника.

Сложете брашната, солта и стевията в блендер и смесете добре. Добавете маслото и яйцето и блендирайте, докато тестото оформи топка – около 2 – 3 мин. Ако ще го ползвате веднага, разстелете с пръсти, с притискане, по дъното и стените на форма с диаметър 23 см (9 инча), оформяйки борд. Ако сте го приготвили предварително, извадете от хладилника поне половин час по-рано, за да се отпусне леко.

Печете 10 – 12 минути във фурна, загрята на 180 градуса. За да не се надигне основата, надупчете на две-три места с вилица или сложете тежести за пай, каквито се намират в специализираните магазини.

За крема смесете млякото и сметаната и загрейте, но без да завират (до около 80 градуса) на котлон на средна степен. През това време, в купа, която може да поеме цялата смес плюс млякото и сметаната и е огнеупорна, разбийте жълтъците. Добавете еритритола и нишестето и разбийте отново, до много гладка смес. Когато млечната смес е достатъчно топла, прехвърлете бавно при жълтъците, с постоянно бъркане. Измийте и подсушете добре съда, в който се топлили млякото. Прехвърлете сместа отново там и на бавен огън загрейте, при постоянно бъркане,  докато се сгъсти, като внимавате да не стане на топчета (ако случайно стане така, разбъркайте с ръчен миксер – ще се оправи, но е за предпочитане да не се стига до там).

Свалете от котлона и оставете да се охлади.

Докато изчаквате, подгответе кайсиите, като ги срежете на половина и отстраните костилките. В малка торбичка сложете еритритола на пудра, добавете маслото от кардамон, затворете добре и разтръскайте. Подредете кайсиите със среза нагоре върху работната повърхност и с помощта на малко сито или цедка поръсете леко с ароматизирания еритритол.

Загрейте фурната на 170 градуса. Изсипете леко охладения крем, като оставите поне сантиметър до края на борда. След това подредете кайсиите (аз ги сложих със среза надолу, но вие може да ги обърнете), като започнете от средата. При мен се получи един вътрешен кръг с цели половинки и един външен с четвъртинки. Печете около 30 минути и охладете преди да разрежете. Имайте предвид, че основата е крехка и може да се разкъса при рязането.

На мен ми остана около чаша от крема – разлях го в три бурканчета и сложих по половин овкусена кайсия отгоре. Този път бях доста по-щедра с еритритола :). След охлаждане се получи чудесен алтернативен десерт.

2 коментара за “Тарт с лимонов крем, кайсии и кардамон

  1. Pingback: Сладък хляб с ревен, брашно от шипки и лавандула | Щипка смях и лъжица любов

  2. Pingback: Сладък хляб с ревен, брашно от шипки и лавандула | Щипка смях и лъжица любов

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.