Чия пудинг с манго и малини върху канапе от хрупкави дантелени бисквити

Наскоро вечерях в ресторант Chef´s Live. Както можеше да се очаква – всичко беше изключително вкусно и много красиво представено. Десертът обаче… Чия пудинг с манго и ягоди и пълнозърнеста бисквита с кардмон (не претендирам за абсолютна точност на името). Поколебах се, защото имаше и други много добри кандидати, но ми се искаше да е нещо по-леко. Пък и бях любопитна, как на такова място приготвят чия. Прекрасен избор. Нямаше как да не опитам да направя нещо подобно.

Бисквитите може да намерите тук. За тази рецепта ги направих по-малки, 7 см в диаметър.

Сега – за пудинга. Първо трябваше да намеря подходящо манго. Вече ги има почти навсякъде, но повечето са полуузрели и с много неприятни влакна близо до костилката. Това, което намерих, беше напълно узряло, червено от всички страни. Не беше прекалено меко и (слава богу) след разрязване, не показа наличие на влакна. От тук нататък беше лесно :).

1/4 чаша чия семена

3/4 чаша нискомаслено (6%) кокосово мляко

1/2 манго, обелено и пюрирано – излезе точно 1 чаша

малини за гарниране

дантелени бисквити за канапе и за гарниране

Измийте чията под течаща студена вода и залейте с кокосовото мляко. Разбъркайте добре, за да не се получат бучки, и оставете да набъбва.

През това време обелете и нарежете мангото и го пюрирайте в блендер.

Добавете към сместа от чия и кокосово мляко и разбъркайте добре. Оставете настрана за поне 1 час.

Понеже мангото беше напълно узряло, не беше нужно да подслаждам допълнително. Добре е да опитате вашето, за да сте сигурни. Ако е нужно, подсладете със стевия (течна или на прах).

Докато чакате пудинга, може да приготвите бисквитите по тази рецепта. Аз ги направих малко по-малки, за да мога да ползвам цяла бисквита за декорация.

Когато бисквитите и пудингът са готови, измийте малините и ги подсушете. Изберете подходящ съд и „сглобете“ по следния начин:

  1. На дъното натрошете една бисквита.
  2. Върху нея сипете 4 – 5 супени лъжици от пудинга.
  3. Декорирайте с няколко малини и една цяла бисквита.

От това количество излязоха 3 пудинга, гарнирани с по две бисквити и около 25 грама малини всеки. Калориите по-долу за са целия десерт, не само за пудинга.

Комбинацията от вкусове е невероятна. Разбира се, може да замените плодовете с други, които предпочитате. Аз, например, със сигурност ще пробвам комбинацията от добре узрели праскови (за пудинга) и череши (за декорация).

Други рецепти с малини:

Шоколадови бонбони с пресни малини и мента

Веган панакота