Ризото с червено цвекло

Едно нетрадиционно ризото, което ще ви изненада не само с цвят, но и с вкус. Аз бях леко скептична, но реших да пробвам и не съжалявам. Резутатът определено е нещо, което спокойно можете да сервирате дори на претенциозни гости.

Има още

Киноа с броколи и скариди, aka Обяд от остатъци

При мен се получи като оползотворяване на остатъци, но можете да си направите това ястие и без такъв повод и няма да съжалявате. Аз имах броколи на пара, останали от един обяд и киноа с маслини и сушени домати, останала от друг обяд. Имах също и един пакет с дребни диви скариди от Северно море, който се доближаваше опасно до края на срока си на годност и това реши съдбата им.

Има още

Мадлени от… полента

Тази идея я обмисля от известно време, но не бях търсила активно насоки. Една рецепта, която видях преди около година, искаше инстантна полента, което ми се видя прекалено и така си остана.

Има още

Скариди с фенел и папуда

Странно е скариди с боб, но се оказа добра комбинация. Видях нещо подобно в кулинарната секция на NYT, докато търсех идеи за едни скариди. Там беше с бял боб, обаче аз, като един виден нелюбител на това вариво, естествено нямах такъв. Но пък имах малко останала папуда и тя свърши чудесна работа.

Има още

Кюфтета от пуешко и гъби

И преди съм споменавала, че много обичам пуешко. Най-много харесвам целите гърди, изпечени на фурна и нарязани на тънки резени с гарнитура от зеленчуци. Проблемът е, че обикновено това е над килограм месо, който все пак трябва да се изяде. Затова обикновено го приготвям, когато ще имам гости, или по празници. За други случаи купувам развасовки от 400 г месо, нарязано на парчета за готвене. Ако имате нужда от идеи – вижте тук и тук.

Има още

Шоколадови мъфини с портокал

Малките радости, като тези сочни, безглутенови мъфини с шоколад и портокал, са много важна част от живота. И така трябва да бъде, ако питате мен. Човек винаги има нужда от нещо сладичко в такива мрачни и дъждовни дни.

Има още

Хаселбак зеленчуци

Няма как да не сте чували за картофи хаселбак. Истината е, че всички кореноплодни може да се приготвят по този начин и, поне според мен, картофите далеч не са най-вкусните.

Има още

Борш

Класика, за която все още спорят чия е, но преобладаващото мнение е, че е украинска. Може да се приготви, както с месо, така и без, какъвто е този случай. Намерих много рецепти с известни разлики в съдържанието и се спрях на списък с продукти, които имах налични. Общо взето, боршът може да се използва за спасяване на отлежаващи зеленчуци, но тези, без които няма как да минете, са червено цвекло и зеле. И хубав бульон. Цвеклото е отговорно за силно разпознаваемия цвят на супата, както и за леко землистият вкус.

Има още

Лимонови кексчета с маково семе

Има комбинации, които са вечни, защото са перфектни. Лимон и маково семе е една от тях. Дали ще е в сладки или в кекс, няма как да сбъркате. Тези мини кексчета са с бадемово брашно, сочни, вкусни и нискокалорични. Идеални за десерт или за следобедния чай/кафе, още повече защото няма да се чувствате виновни.

Има още

Салата с черна леща, манголд и пиле

С медено-горчичен сос

Все още на вълна салата за основно, този път с пиле добавено към любимата черна леща за една наистина богата на протеини чиния. Споделяла съм и преди, че често държа в хладилника предварително сварена леща, както и предварително приготвено на тиган пиле, защото те са идеални добавки, които превръщат салатата в основно ястие. До този момент обаче не бях ги съчетавала в една рецепта.

Има още